1. LSK Volleyboll fram till första SM-guldet

Lidingö SK Herrar

En av de tidiga årgångarna av Lidingö SK Herrar. Bakre raden från vänster: Raimond Räit, Lasse Melto, Jan Svensson och Hillar Leesme. Främre raden Matti Wiita, Jan Lundgren, Jan Lundström

Den 12 september 1933 bildades föreningen som har tagit överlägset flest SM-guld. Efter diverse förslag blev namnet IK Trimer. 1956 bytte föreningen namn och blev Lidingö SK och i föreningen har man kunnat ägna sig åt så vitt skilda aktiviteter som boxning, bordtennis, schack, minigolf, boule, skidor, gång, varpa och de klassiska sporterna bandy och ishockey. Men det är tre sporter som fortfarande är aktiva, fotboll, handboll där laget är en av Stockholms största ungdomsföreningar och så förstås volleyboll.

Volleyboll startade 1962

Volleybollsektionen bildades formellt den 25 april 1962. Ordförande 1 LSK på den tiden var Tage Thörnblom. När han fick höra talas om Piero Veschettis och Matti Viitas planer på att bilda ett volleybollag så tackade han ja till ytterligare en sektion. Med i de här planerna var också Bosöns rektor Pontus Lindberg. Raimon Rött kom från Bergsholmsklubben som vann det första inofficiella SM:et och sedan raggade man upp en massa “öststatare”. 1juni1962 startades träningen, två timmar i veckan. Verksamheten var livligast under sommaren och spelet utövades till största del utomhus. Det nya laget anmäldes till den största turneringen i landet. Platsen var Kumla och motståndare var allt vad volleyboll-Sverige kunde erbjuda: Kolbäck, Sollentuna, Alingsås mm. Lidingö vann! Sagan hade börjat.

Janne Lundgren gör entré

En dag stod en ung grabb och bollade med en basketboll vid sidan om volleybollplanen på Bosön. Hon såg ut att “ha boll i sig” och LSK:arna gick fram och frågade om han inte ville börja spela volleyboll istället.

— Åh kärringsport, sa killen och studsade vidare. Nästa gång var killen med och skrev in sig i föreningen. Namnet var Jan Lundgren.

Året därpå kom LSK tvåa i SM. 1965 trädde också Rune Lundgren (Jannes pappa) in i volleybollvärlden som administratör och organisatör av det stora skinklotteriet.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:47 Skribent: Lennart Neovius