LSK unikum med 16 raka SM-guld

Lidingö SK Svenska Mästare 1972

Svenska Mästarna 1972. Bakre raden från vänster: Jan Lundgren, Anders Kristiansson, Jan Svensson, Lennart Larsson, Matti Kähäri (Matias Arnkärr). Främre raden: Mats Kallin, Olle Åström, Arvo Comén, Juri Loosme, Ulf Lademyr, Sam Johansson (Jopevir).

Lidingö SK vann sitt första SM-guld 1966. Därefter gjorde föreningen något helt unikt inom lagidrotterna, vann ytterligare femton SM på raken. Tränaren Mircho Lachman, volleybollens #1 Janne Lundgren och Anders Kristiansson är några viktiga personer bakom denna svårslagna bedrift.

Lidingö SK Herrar

En tidig årgång LSK Volley Bakre raden från vänster: Matti Kähäri (Matias Arnkärr), Mirkko Lachman, Jan Svensson, Lennart Laupa. Främre raden: Janne Lundgren, Arvo Comén, Anders Kristiansson, Jan Lundström, Sam Johansson (Jopevir)

Kvartsfinal i Europacupen

Säsongen 1978-79 blev det stora internationella genombrottsåret. Laget nådde kvartsfinalen i Europacupen, men där blev det förlust mot det finska mästarlaget Pieksämäki. LSK:s främsta internationella framgång kom samma år i den mycket ansedda julturneringen i Apeldorn, Holland. Lidingö tog sig med buller och bång till final där det polska topplaget Resowia finalbesegrades med 3-1 i en fullsatt, kokande idrottshall. Dessutom valdes lagets passare Janne Lundgren till turneringens bäste spelare! Smått fantastiskt med tanke på hur många öst- och västeuropeiska landslagsmän som var med.
Listan på landslagsmän, “Stora Grabbar”, och juniorlandslagsmän kan göras lång. Som mest hade LSK nio stycken spelare med i landslagstruppen samtidigt.

1982, efter sexton raka SM-guld bryts sviten.

Uppdaterad: 17 AUG 2020 22:47 Skribent: Lennart Neovius